26 Aralık 2014 Cuma

Dönem sonu duyuruları

Herkese selamlar,
Laf olsun diye değil, gerçekten de zorlu, yoğun ve güzel bir dönemi geride bıraktık, kutlu olsun.

Yapılacak bir kaç işlem daha kaldı, onlarla ilgili birkaç duyurumuz var:

1. Klasörlerin geri verilmesi: 
Klasörleriniz 3400'ün orta kesimindeki bir balkonda duruyor. Temel tasarım notlarınız verildiğinde temel tasarım işlerinizle birlikte klasörlerinizi geri alınız (Şu anda pazartesi gibi görünüyor ama size duyrulur zaten). Klasörlerinizi muhakkak geri alın, güzelce saklayın, bu tasarım arşivinizin başlangıcı olacak. Daha sonra portfolyolarınız için bu işleri kullanacaksınız.

2. Şehir Gözlemcisi işlerinin kaydı:
Teslim hengamesi içinde çizimlerinizin, kolajlarınızın, storyboardlarınızın, metinlerinizin, maketlerinizin iyi ışıkta ve yüksek çözünürlüklü kayıtlarını/kopyalarını/taramalarını alamamış olabilirsiniz. Bu işi ihmal etmeyin. O sergide işlerinizin başına ne geleceği çok da belli değil. Önümüzdeki dönem bazılarını yerinde bulamayabilirsiniz. Biz de kendimiz için sergiyi fotoğraflayacağız ama siz daha detaylı biçimde her şeyi kaydedin. Mümkünse taratın, yoksa açısı bozulmayacak şekilde karşıdan ve iyi ışıkta fotoğraflayın. Yardımcı ışıklar kullanabilirsiniz. Kayıtları alırken şöyle bir çeklist kullanın: 1) İşin sergi düzeni içinde fotoğraflanması, 2) Posterin bütününde fotoğraflanması, 3) teker teker posterdeki her bir malzemenin (çizim, kolaj, yazı vd.) yüksek çözünürlüklü ve deforme olmamış kaydı (özellikle çizimler için iyi ve homojen ışık (gradyan veya ışık patlamaları oluşmamalı) ve yüksek çözünürlük çok önemli, o yüzden en iyisi 300-600dpi çözünürlükte taratmak), 4) Maketlerin iyi ışıkta farklı açılardan bolca fotoğraflanması (maketleri dışarı ya da iyi ışığa çıkarıp öyle fotoğraflayabilirsiniz). Maket fotoğrafları çok önemli, hiç bir anlatım maketin yerini tutmuyor.


3. Dropbox:
Dropbox'ta özellikle son işlerde eksikler var, lütfen tamamlayınız.

4. Tatil ödevi:
Önümüzdeki dönem yavaş yavaş bilgisayarlı teknikleri de repertuvarımıza katacağız. O yüzden tatilde Photoshop ya da Gimp, Illustrator ya da Inkscape, 3DSMax ya da Rhinoceros ya da Blender programlarının 'beginner tutorial'larını bulup çalışmanızı istiyoruz.

5. Ninova:
Bu dönem içinde yaptığınız işler arasında en sevdiğiniz işinizin bir adet A3 posterini yapıp Ninova sistemine yüklemeniz bekleniyor, aşağıdaki açıklamaları adım adım uygulamanız gerekecek:

2014-2015 Güz Yarıyılında da Proje teslimlerinin yüklenebilmesi için MIM 000 kodlu ders altında her bölüm için sınıflar oluşturulmuştur. Öğrenciler, aşağıdaki açıklamaları izleyerek proje teslimlerini dijital olarak yükleyebilirler:

1.      Mimarlık fakültesindeki projelerin arşivlenmesi için Ninova sisteminde “MIM 000” kodlu bir ders bulunmaktadır.
2.      MIM 000 dersi altında MIM 14GUZ, SBP 14GUZ, EUT 14GUZ, ICM 14GUZ ve PEM 14GUZ kodlu sınıflar oluşturularak her bölümün tüm öğrencileri kendi bölümlerinin sınıflarına eklenmiştir.
3.      Öğrencilerin teslim dosyalarını yükleyebilmesi için Final teslimlerini yapabilecekleri bir ödev oluşturulmuştur.
4.      Proje teslim paftalarının, boyutu 30 megabyte I geçmeyen tek bir pdf haline getirilmiş halinin ninovaya yüklenmesi gerekmektedir.
5.      Ayrıca öğrencinin yüklediği dosyaya ait temel bilgileri dolduracağı bir excel dosyası hazırlanmıştır. Bu dosyanın her öğrenci tarafından doldurulup pdf halindeki proje dosyası ile birlikte ninova sistemine yüklemesi beklenmektedir. Böylece excel deki temel bilgiler kullanılarak arşivlenen dosyaya ait bir kimlik kartı oluşturulacak ve istenildiği zaman bu bilgilere dayalı olarak projelere ulaşılabilmesi sağlanabilecektir.
6.      Projelerin 13 Ocak  2015 tarihine kadar Ninova sistemine yüklenmesi beklenmektedir. 

 

25 Aralık 2014 Perşembe

Şehir Gözlemcisi, sergi

Dönemin son kesiminde çeşit çeşit çalışma ve egzersiz üzerinden geliştirdiğimiz Şehir Gözlemcisi işinin sergisini açtık ve dönemi kapattık (25 Aralık perş.). BİM koridorunda (Arşive yüklenmiş olan işlere buradan erişiniz).



22 Aralık 2014 Pazartesi

Proje ve Klasör teslimi ile ilgili SON DUYURU

Bugün proje sergimizi gerçekleştirdik ve sonrasında tek tek bütün projeler hakkında konuştuk. Hemen hemen tüm projelerde tamamlanması ya da yeniden ele alınması gereken şeyler var. Perşembe gününe kadar pafta ve maketlerinizi bu anlamda tamamlayıp sergideye yerleştirmeniz gerekiyor. Sergi ile ilgili bir önemli detay da maketlerin yerden yüksekte ve sağlam bir biçimde durmalarının mutlaka sağlanması gerektiği...
Klasör tesliminiz de daha önce duyurduğumuz üzere 25 Aralık perşembe günü, fakat saatini 12.00'ye çekiyoruz, 3400de...
İyi çalışmalar...

15 Aralık 2014 Pazartesi

Klasör teslimi duyurusu

Herkese selamlar, tüm dönemin arşivini içeren klasör teslimimiz 25 Aralık 014 saat 14:00'te, 3400'de. Yer ve saat değişebilir, burayı kontrol ediniz.

Klasör teslimine paralel olarak Dropbox'a henüz yüklemediğiniz işleri de yükleyiniz.

Bir de, mimarlık bölümü arşivi için, yaptığımız işlerden birine dair bir a3'ün  NİNOVA'ya yüklenmesi talebi var, netleşince ilan edeceğiz.


Şimdi, teslim için şöyle bir kontrol listemiz var:

(Elinizde bu listede atladığımız işler varsa klasörünüze onları da ekleyiniz. Ayrıca, teslimlerin yanısıra, üretim süreci boyunca yaptığınız bazı ara/ön çalışmaları da klasörünüze koyabilirsiniz.)

- 001 Beni Şematize Et (fotolar ve çizim triptik)
- AT001 5xA5 (çizimler)
- AT002 Güzel yazı 1 (küçük harf) ve 2 (büyük harf)
- 002 Beni Canlandır (fotolar, süperpoze çizim ve video (snapshot'lar eklenebilir))
- 003 Epifit (Örüntü levhaları ve Epifitler (maket fotoları ve poster))
- AT003 Tatil ödevi - İyi mimarlık (çizim levhaları)
- 004 Düzenler (Basit, karmaşık, eğik, eğri (maket fotoları, çizimler (AT004) ve ışık çalışması levhaları))
- 005 Gezi parkı geçiş/deneyim mekanı (Deli paftası ve maket fotoları)
- Enez charette (Maket fotoları ve poster)
- Enez gezi defteri (defterin kendisi)
- 006 Goldsworthy (Kartpostallar)
- 007 Şehir gözlemcisi (Poster kopya (tüm posterin düzgün bir fotoğrafı yanında teker teker çizim ve diğer malzemelerin taranmış hali) + maket fotoları + sergi düzeninin fotoları)
- AT005 Merdivenler (çizim levhaları)
- 008 Hareketin kabuğu (Fotoğraf serisi ve kontur levhaları, maket fotoları, süperpoze çizimler)
- AT006 Aksonometrik deneyi -- 5 nokta gezen şerit (çizimler ve maket fotoları)

13 Aralık 2014 Cumartesi

Şehir Gözlemcisi sergisine doğru..

Sergimizi 22 Aralık Pzt. günü kuracağız. 13:30'da stüdyoda olunuz.
Sergi formatımıza ait parametreler bu çizimde:


4 Aralık 2014 Perşembe

Hareketin Kabuğu sergisi

Şehir Gözlemcisi'nin bir ön çalışması olarak, "Hareketin Kabuğu" sergisini BİM koridorunda açmış bulunuyoruz (tamamı burada bulunabilir... bu linkte ise bazı çalışma maketleri var). Bir kaç örnek için, bkz.







Şehir Gözlemcisi için çalışmalar sürüyor

Önerilere ait poster, maket ve çizimler, gözlem kolajları, fikir anlatan storyboard'lar, merdiven çizimleri, aksonometrik egzersizleri ve hareketin kabuğu.. Şehir Gözlemcisi çalışmaları sürüyor, yoğun biçimde...



Koridor sergisi

Şehir Gözlemcisi işinin bir ön çalışması olarak yaptığımız storyboard'lar 3400 koridorunda.


17 Kasım 2014 Pazartesi

Semra Aydınlı dersi

Bugün 3400'ün tüm sakinleri birarada Semra Aydınlı hocamızı dinlemeye 127'ye indik.



14 Kasım 2014 Cuma

Anlatım Teknikleri 5 - Merdivenler

Anlatım Teknikleri 5 paketi için,
1/20 ölçekli plan, kesitler, görünüşler ve aksonometrik
çizilerek çalışılacak merdivenlerin mevkileri ve gruplar:


"Şehir gözlemcisi" başladı!









Bugün yeni işimiz için kentte buluştuk. Pazartesiye ilk öneri posterleri geliyor. (Beşiktaş'ın halihazır haritası Dropbox'ta.)

13 Kasım 2014 Perşembe

Gezi işleri sergisi




Gezi dönüşü vakit kaybetmeden yeni sergimizi açtık (13 Kasım). Edirne-Enez gezisinden notlar, analizler, eskizler ve diğer incelemelerle doldurduğumuz 60 sayfalık gezi defterlerini ve Goldsworthy kartpostallarını sergiliyoruz. BİM'in önünde! (İşlerin tamamına buradan erişebilirsiniz.)
































4 Kasım 2014 Salı

Edirne - Enez Gezisi için Duyuru

Merhaba,
6 Kasım perşembe sabahı 07.00'de Taşkışla giriş kapısında buluşuyor ve Edirne - Enez gezimiz için yola çıkıyoruz. Nüfus cüzdanı fotokopileri ve gezi ücretlerini vermeyenler yanlarında hazır getirsin.
Yanınızda bulunması gerekenler:
Rahat ve farklı hava koşullarına uygun kıyafetler,
Rahat, kolay temizlenir, arazi ve sulak alan koşullarına uygun ayakkabı, naylon çizme... naylon eldiven...

Çalışmalarımız için de, 3400'ü Enez'e taşımayı hedefliyoruz, dolayısıyla:
Çeşitli kalemler, farklı doku, renk ve boyutlarda kağıtlar, suluboya, pastel, keçeli, vb.
Basit ama çeşitli maket malzemeleri, mukavva, tel, ip, asetat, kumaş, çubuk malzemeler, yapıştırıcı, makas, vb.
Fotoğraf makinesi

Perşembe sabahı yola çıkmadan önce yapılması gerekenler:
1. Herkesin 60 sayfalık bir gezi defteri olacak yanında. Kendiniz tasarlayabilirsiniz ya da satın alabilirsiniz. Sonuçta hedeflediğimiz her şeyiyle kendileştirdiğiniz defterler. Boyutu serbest ama çok küçük ya da çok büyük olmasın. Elinizde rahat tutup üzerinde çalışabileceğiniz boyut ve dayanımda... Farklı boyutlarda kağıtları çalışmalar sırasında katlayarak deftere eklemek de mümkün...
Yola çıkmadan önce Enez ve yakın coğrafyası hakkında bir araştırma yapmanızı ve defterinize işlemeye başlamanızı istiyoruz. Yakın çevresi (nehir, göller, deniz, sınır, vb) ile bir Enez coğrafyası haritası ve ayrıca kasaba merkezinin bir haritası defterlerinize çizilmiş olacak. Google Earth'den inceleyip size gezi sırasında rehberlik yapacak haritalamalarınızı üretebilirsiniz. Edirne şehrinin merkezini de araştırmak ve belli notlar alarak yola çıkmakta fayda var.
2. Blogta da ilanı bulunan Andy Goldsworthy'nin Rivers and Tides filmini herkesin mutlaka izlemiş olması ve sanatçı hakkında araştırma yaparak geziye gelmesi gerekiyor.




3 Kasım 2014 Pazartesi

Deneyim ve geçiş mekanı -- 20 Ekim - 5 Kasım 014

Düzen deneylerinin bir devamı olarak, Enez gezisi öncesi tamamlayıp 3400'de sergilediğimiz Gezi Parkı bayırında geçiş ve deneyim mekanı işimizden bir kaç örnek (işleri içeren arşive buradan erişebilirsiniz)..

















24 Ekim 2014 Cuma

Mekansal düzen deneylerinden örnekler

9-20 Ekim arasında yürüttüğümüz 4 adet deneyden geç de olsa birkaç örnek..

Konu:

A)

15x7.5 metrelik bir alanda, 0.0 kotundan bizi alıp, bir noktada 7.50 kotuna erişip, 3.00 kotunda bizi alandan uğurlayan bir yapının,

1. Basit ortogonal bir düzen ile (ürünleri incele),
2. karmaşık bir ortogonal düzen ile (incele),
3. öncekilere ek olarak eğik elemanlar da kullanan bir düzenle (incele),
4. eğri elemanlar kullanmanın da serbest olduğu bir düzen ile üretilmesi (incele).

B)

Ürünlerin (1) maketler, (2) plan ve kesit çizimleri (buradan erişilir) ve (3) ışık deneylerini içeren fotokopi fotoğraf levhalarıyla (erişiniz) sunulması ve sergilenmesi.

(ölçek: 1/50)


(1)
























(2) (Anlatım Teknikleri 4)

















(3)




gezmeye devam

Yine güzel bir öğleden sonra, Sabancı Müzesi'ndeki "seed" binasını ve Miro sergisini gezmeye gittik. Biraz bina kesiti çalıştık, biraz da sanatçının üretimiyle dertlendik. Neden yapıyor yani öyle bişey niye?


23 Ekim 2014 Perşembe

yeni sergi

20 ekim pzt. günü çeşitli düzen ve mekan oluşturma denemelerinden ve bunların farklı anlatımlarından oluşan yeni sergimizi açtık (4 ayrı deneme için: maket x 4 (basit ortagonal, karmaşık ortagonal, eğikli, eğrili), planlar ve kesitler x 4 (buradan erişilir), ışık-gölge denemelerine ait fotoğraf/fotokopi levhası x 4 (erişiniz)). Sergi BİM'in önündeki koridor boyunca uzanıyor.
(Seçme işleri bilahare buraya paketleyeceğiz)..

18 Ekim 2014 Cumartesi

17 ekim gezisi

Henüz bir adı bulunmayan yeni işimiz için denemeler yapmaya kısa bir ara verip Haliç boyunca mimarlık turuna çıktık. Hava her zamanki gibi az bulutlu ve açıktı.




6 Ekim 2014 Pazartesi

perşembe gününe ...

Değerli Az Bulutlu ve Açık katılımcıları,

9 Ekim Perşembe günü stüdyoda yeni işimize başlıyoruz. Yine çeşitli aşamaları olan ve adım adım ilerleyecek bir iş...

Perşembe günü yanınızda her tür maket malzemesiyle geliyorsunuz. Maket bıçağı, yapıştırıcı (uhu, iğne, vb.. fakat, ilginç bir şey denemeyecekseniz silikon tabancası getirmiyorsunuz), masaları korumak için bir maket altlığı ve her tür maket malzemesi (atık/atılacak malzemeleri tercih edebilirsiniz):

> Çeşitli tür ve kalınlıkta kağıt, mukavva ve kartonlar, polistren köpükler, süngerler, çubuklar, teller, ipler, folyolar ve aklınıza gelen her tür malzemenin bir bolluğu.

Tabii ki eskiz defterinizi (ve ek olarak eskiz kağıdı rulonuzu), kalemlerinizi ve fotoğraf çeken aygıtınızı getirmeyi de unutmuyorsunuz.

Bunların dışında, en geç çarşamba akşamı saat 20:00'ye kadar, bugüne kadar yaptığınız işlerin düzgün ışıkta fotoğraflanmış, ya da taranmış, 300 dpi çözünürlükte ve doğru boyutlara kroplanmış imajlarını dropbox'ta ilgili klasörlere yüklüyorsunuz (Dropbox'u açıp hangi işlerin istendiğini klasör adlarından çıkarsayınız). Eğer klasörümüzün kapasitesi dolarsa bu postaya yorum yazıp haber veriyorsunuz, yenisini açıyoruz.

Herkese keyifler,
Perşembe görüşürüz.

2 Ekim 2014 Perşembe

Bayram arası ödevi (Anlatım Teknikleri 3)


Anlatım Teknikleri dersinin ilk ana ödevi geldi çattı (evet bundan öncekiler sadece egzersizdi). Şimdi bu ödevde biriktirdiğiniz tüm becerileri bir araya getirip derli toplu sunmanızı bekliyoruz.

Bu çalışma Simon Unwin (Analysing Architecture) okuması ile başlıyor (zorunlu kısımların, yeni baskıdaki sayfa numaraları: introduction > 9-15, Arch. as identification of place + basic elements of architecture + modifying elements > 25-56, [? >] 69-78, space and structure > 171-184, case studies: the schminke house 242-249 ve house 6 [eski baskıda yok] > 258-260). Bunları okuyup bir parça sindiriyorsunuz. Sonra bayram tatilini geçirdiğiniz mevkide "iyi mimarlık" (bu her ne ise) bulup o binayı, bağlamı içinde çalışıyorsunuz. Detaylar aşağıdaki föyde, keyifler, kolaylıklar.


1 Ekim 2014 Çarşamba

Epifit'in ardından

Bayram arası öncesi yaklaşık 1 hafta uğraştığımız Epifit işinin sergisini açtık. Serginin ilk kısmı 3400 koridorunda ve 27x27x6 örüntü inceleme levhalarımızı içeriyor. İkinci kısım 3400'ün orta kesimine dağılmış bulunan Epifit'ler... "2 hafta süreyle çalıştık" yazacaktım, sonra kontrol ettim, 1 haftaymış! Bu 1 adet haftada, büyüteçleri alıp evlerde örüntüler aradık, bunları fotoğrafladık ve çizdik (burda ve burda), sonra botanik bahçesinde örüntüler aradık, bunları fotoğrafladık ve çizdik (burada), çizdiğimiz bu örüntüleri inceleyip geliştirerek çeşitli tarzlarda levha levha yeniden çizdik ve 3 boyuta taşıdık (ön teslim), sonra bunların hepsini teslim sergisi için elden geçirip yeniden çizdik (burada incelenebilir)! Ve son olarak da 2 kişilik ekipler halinde bu tecrübeler üzerinden 3400'de yerini bulan Epifit'ler tasarlayıp ürettik (aşağıda bir kaç örnek var, teslim posterleri ise burada). Çok sıkı çalışılmış, tüm stüdyoya tebrikler, bkz. (fotoğraflara tıklayarak daha büyük ebatta inceleyebilirsiniz.)

> Sunum günü Epifit'ler:




> Epifit, örüntü sergisinden örnekler:

 


 > Ve süreçte ara aşamalarda ortaya çıkan (bir anlamda çöpe giden) denemelerden küçük bir seçki:



30 Eylül 2014 Salı

2 Ekim Perşembe_ Epifit Sergi ve Sunumu

Merhabalar,
Bu hafta Perşembe günü saat 17.00'de Epifit işini sergi ve sunumunu gerçekleştirerek sonlandıracağız. Perşembe gününe herkesin hem kişisel hem de grup sorumlulukları var. 
Kişisel olarak üzerinde çalıştığınız 2 örüntüye ait altışar 27x27 cm boyutunda paftayı düşey bir kolon oluşturacak biçimde biraraya getirip sergiye hazırlama sorumluluğunuz var. En üstten sırasıyla fotoğraf, örüntü çizimi, örüntü çiziminin nokta yorumu, çizgi yorumu, yüzey yorumu ve an altta da 3. boyuta taşınmış modeli olacak. Dersin başında triptik ve eskiz sergimizi kaldırıp yerine bu yeni sergiyi kuracağız.
Grup olarak da seçtiğiniz örüntüyü 3. boyutta yorumlayıp, geliştirip, üreyip büyüyebilen bir Epifit olarak stüdyomuzdaki uygun mekanına yerleştirme işimiz devam ediyor. Perşembe günü saat 17.00'de her grup Epifit'inin inşasını bitirmiş, yerine yerleştirmiş, sunuma hazır olacak. Epifitlerinizin yanında yöresinde uygun bir yere uygun boyutta asılmış bilgi verici ve açıklayıcı posterleri ile beraber... Posterlerde Epifit'inizin adı, onu açıklayan çizimler, fotoğraflar ve grup üyelerinin adları yer alabilir. 
Epifitlerin 1:1 inşası için dikkat edilecek şeyler: yüksek prezisyonlu, temiz imalat; akıllı birleşim detayları; yerleştiği yerle kurduğu akıllı ilişki (asılma, takılma, geçme gibi taktiklerler kullanılmalı; uhu, çivi, bant gibi şeyler kullanarak yerleşmek yok!) ve iyi seçilmiş malzemeler...
İyi çalışmalar...

5xA5 sergisi! (Anlatım Teknikleri 1)

İlk kent gezimiz üzerinden ürettiğimiz 5xA5 sergimiz 3400 koridorunda (İşler bu linkten incelenebilir). (Başlıklarımız, sırasıyla: kullanım haritalaması, siluet, zoom in, sokak peyzajı ve iç mekan)



29 Eylül 2014 Pazartesi

1. sınıflar açılış dersi: Ferhan Yürekli

Bugün devam etmekte olan Epifit'e kısa bir ara verdik ve dönemin açılış dersini hocamız Ferhan Yürekli'den dinlemek üzere Salt Galata'ya uzandık.




26 Eylül 2014 Cuma

güzel yazı ödevi v2 (Anlatım Teknikleri 2)

herkese selamlar,
pzt. gününe,
örüntü işlerinin yanısıra,
anlatım teknikleri 1 için yapmış olduğunuz yazı ödevinin aynısını,
bu kez BÜYÜK HARFLERLE yapıp getiriyorsunuz.

25 Eylül 2014 Perşembe

botanik bahçesinde örüntü avı

botanik bahçesine gerçekten de gittik. hava az bulutlu, ılık ve güneşli, ortam örüntü avlamaya müsaitti. yakalanan ve incelenen örüntüler (en az 5 adet) evlerden bulunup 20*20'lere işlenen örüntülerle (x3) birlikte 26 eylül cuma günü (yarın) stüdyoya geliyor.

24 Eylül 2014 Çarşamba

AZ BULUTLU VE AÇIK GEZİ NO 2_İ.Ü. BOTANİK BAHÇESİ

Toplanma/Buluşma yeri ve saati: Vezneciler durağı-25 Eylül Perşembe günü saat 13.45 (Yenikapı-Hacıosman metro hattı üzerinde)
Gezi alanı:İstanbul Üniversitesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi
Amaç: Örüntü avcılığı
Gerekenler: fotoğraf makinesi-cetvel-büyüteç-üzerinde çizim yapmak için altlık-büyük boyutlu kağıtlar-kalemler- eskiz defteri vb.


22 Eylül 2014 Pazartesi

İlk sergimizi 3400 koridorunda açtık!

Bugün ilk işimizin sergisini açtık, herkesin eline sağlık. Sergi stüdyonun ilk günü giriştiğimiz "Beni şematize et, beni abart!" ve bağlantılı Hüseyin Çağlayan ve Bauhaus Tiyatrosu çizimlerini biraraya getiren triptiklerden oluşuyor. İşleri incelemek isteyenler buradan ilgili Dropbox klasörüne erişebilir.
















Burada da küçük bir seçki var: